آنچه درباره مزار شاه عباس در کاشان باید بدانید!
۳۰ دی مصادف با سیصد و نود و یکمین سالروز درگذشت شاه عباس اول صفوی مدفون در زیارت حبیب بن موسی کاشان است.
پس از آنکه شاه عباس در مازندران زندگانی را بدرود گفت: ارکان دولت جنازهاش را برداشته روانه پایتخت خود اصفهان شدند. اسکندر بیک منشی شاه عباس در تاریخ عالم آرای عباسی مینویسد:
چون بدارالمؤمنین کاشان رسیدند خلایق آن دیار با دیدههای گریان و دلهای نالان و کسوت سیاه و حال تباه به استقبال شتافته، چون به نعش مقدس رسیدند سینهها چاک کرده به ناله و افغان درآمده خاک بر سر افشاندن آغاز نهادند … الحاصل آن جنازه را در پشت مشهد بیرون کاشان که مدفون امام زاده عالیقدریست موسوم به امام زاده حبیب بن موسی به امانت گذاشتند که انشاءالله بیکی از اماکن مشرفه و آستانهای متبرکه نقل شود…
آقای آندره گدار مدیر کل پیشین اداره باستان شناسی و موزه ایران باستان در نتیجه بررسی و تحقیقات خود از منابع ایرانی و خارجی در این باره در صفحه ۱۰۶ جزوه دوم از جلد اول نشریه های فرانسه (آثار ایران) می نویسد:
«پس از آنکه شاه عباس در سال ۱۰۳۸ هجری (۱۶۲۹ میلادی) در فرح آباد مازندران بدرود حیات گفت جسدش را بر حسب وصیتی که نموده بود به کاشان برده در مزار حبیب بن موسی که از اجداد دودمان صفویه است به خاک سپردند.».
و نیز جای دیگر در حاشیه صفحه ۳۱۵ جزوه دوم از جلد دوم (آثار ایران) هم درباره مزار حبیب بن موسی چنین گوید:
«قبر شاه عباس اول بزرگترین شاهنشاه دودمان صفوی در جوار این امام زاده می باشد شاه عباس که خود را از اولاد و اخلاف حبیب بن موسی میدانسته وصیت کرده بود او را در کنار مزار جدش دفن کنند.
همچنین در زیر نویس گراور سنگ قبر شاه عباس بطوریکه در عکس آن ملاحظه می شود محل قبر را نیز به همین نام معرفی و تصریح نموده است..»
توضیح آنکه: این سنگ گرانبها و کمیاب بنا بگفته آندره گدار متعلق به معادن قفقازیه بوده است و دارای ۹۲/۱ متر طول در ۶۰ سانتی متر عرض و ۵۶ سانتی متر ارتفاع می باشد..
در پیشانی سنگ فقط نوشته شده «کل شیئی هالک الا وجهه اله الحکیم و الیه ترجعون». و بر کتیبه ی دور سنگ هم آیه الکرسی با امضای محمد المحلاتی و عمل مبارکشاه کنده شده نمودار است. بقیه متن سطوح پنجگانه سنگ صاف و صیقلی می باشد.