سنگاب قلقلک سفالی ، ظرف بزرگ سفالی است که در گذشته آن را از آب پر میکردهاند و روی چهارچوب مخصوصی قرار میدادند و برای آب آشامیدن بکار می رفته است. محل نصب سنگاب معمولاً در حیاط مسجد یا امامزاده بودهاست، ولی بر حسب نیاز در سایر مکانهای عمومی هم از آن استفاده میکردهاند.
کلمه سنگاب در لغتنامه دهخدا چنین تعریف شدهاست: ظرف بسیار بزرگ که تواند چند خروار آب گیرد از یک پاره سنگ تراشیده که در مسجدها برای آشامیدن یا وضو دارند.)
در فرهنگ معین تعریف زیر برای سنگاب آمدهاست: ظرف بزرگ آب از جنس سنگ یا سفال که در مساجد و جاهایی مانند آن قرار میدادند.
سنگاب قلقلک سفالی از جنس سفال و خاک رس می باشد دارای بدنه ای خمره ای شکل و دربالای این سنگاب سوراخهای برای تهویه هوا تعبیه شده است. دیواره های سنگاب از جنس سفال و خاک رس می باشند و خاصیت دیواره های طوری است که آب داخل همیشه خنک و مطبوع و دیواره های سنگاب نم و مرطوب است، و با توجه به قانون فیزیک، مولکول های آب برای تبخیر و بخار شدن احتیاج به گرما دارند، این مولکول ها با گرفتن گرمای آب داخل ،باعث خنک شدن آن در فصل تابستان در هوای گرم و کویری کاشان می گردید.
نگه داری آب درسنگاب آب را مطبوع و خنک می کند و با توجه به دیواره های سفالی ناخالصی های آب را جذب می کند که باعث بالا رفتن کیفیت آب می شد و آب را به طور طبیعی تصفیه می کند.